TIMP LIBER

Am văzut BECOMING – documentarul cu Michelle Obama de pe Netflix

Dacă vă așteptați să fie empowering, ei bine, este un documentar empowering. Fie că ești de culoare, minoritar, cu o situație materială precară sau îți lipsește ceva încredere în tine, documentarul ăsta e făcut să ne arate că putem să credem un pic mai mult în noi.

Hai să ne mai și încurajăm singuri din când în când. Dacă n-o facem noi înșine, atunci cine?

Poate că nu ni s-a spus niciodată, cât am fost copii, că totul pornește din forța interioară.
Atunci când toți ceilalți ne-au spus că nu suntem în stare, că nu suntem suficient de buni și ne-au pus eticheta fără să ne lase șansa să arătăm ce putem, rănile create au fost adânci, iar drumul în viață s-ar fi putut transforma într-unul anevoios, greu de dus: ”Sunt bun de ceva?” – vă sună cunoscut?

Să nu uităm că am fost crescuți într-o societate în care ce cred/ce credeau ceilalți despre noi contează/conta foarte mult.

Becoming este o autobiografie a fostei prime doamne de culoare a Statelor Unite.

Ca fetiță, a pornit dintr-o familie care a crezut în ea. A fost startul care a ajutat-o să ia totul în viață ca pe o provocare. Să vadă dacă reușește să o depășească.

Ca femeie, s-a îndrăgostit de Barack Obama, un bărbat deștept, șarmant, pentru care a renunțat la aspirațiile ei. În cuplu, dacă faci întrecere, e posibil ca și tu, și el, să pierdeți. Așa că și-a pus armele ”pentru ea” jos și le-a luat pe cele ”pentru familie” și ”pentru soț”.

Înverșunarea cu care Michelle Obama ținea discursurile în campania electorală a soțului, în care era implicată destul de activ, s-a transformat într-un as în mâneca competitorilor:

”America va cădea pe mâna unei negrese furioase!”.

Cam așa sunau titlurile publicațiilor, care au profitat de un stereotip: negresele care au gura mare și sunt, de obicei, pasionale, ca fel de a fi.

Politic vorbind, din patria PR-ului și a ”spin doctorș-ilor”, orice era posibil. Cum a reușit să depășească acest hop care o putea transforma în ceva nu tocmai plăcut ca om, aflați din documentar.

Se intră un pic și în culisele cuplului și ale familiei Obama. Avem și o secvență simpatică alături de Barack, care arată încă o dată de ce erau un cuplu îndrăgit careeee… a mers la terapie de cupluri! Exaaact. Mai apare și secvență cu una dintre fetele lor, care e pur și simplu absorbită de ceea ce reprezintă mama ei. O să vedeți de ce.

Se prezintă o Michelle ”șlefuită” în cei 8 ani de Casa Albă, o primă doamna care nu și-a uitat rădăcinile, ale cărei gânduri au fost controlate public cât timp soțul ei a fost președintele Statelor Unite. Un lucru e sigur: toate astea s-au întâmplat fără să îi erodeze esența, fără să îi schimbe radical personalitatea.

Becoming' Review: Netflix's Inside Look at Michelle Obama's Book ...


Michelle Obama e un model cu valori, un model de care lumea chiar are nevoie în momentul ăsta. Este un om care a devenit, s-a transformat, așa cum spune și numele documentarului. E un om care a înțeles că te poți căuta pe tine, în continuare, la orice vârstă și indiferent de nivelul la care ai ajuns. Că suntem într-o continuă schimbare.

Dacă recomand documentarul? For sure. Te las cu traillerul, mai jos. Rămâi #alandala! 🙂

3 Comments

  • Adriana Ilinca

    Recunosc ca filmul nu m-a impresionat atât de mult precum a reușit sa o facă modul in care a fost scrisă cartea.
    Mi se pare ca postarea ta reușește sa pună filmul intr-o lumina mult mai buna decât a făcut-o însuși producatorul. 🙂

    • Gavrila Alandala

      Hehe, să știi că am mai avut discuția asta cu cineva legată de montaj: că a cam lăsat de dorit. Și cred că dorința producătorului nu a fost să facă ceva shiny, aproape de neatins pentru omul de rând, ci a încercat să redea pasaje brute, neșlefuite din viața fostei prime doamne. N-a fost ceva de Hollywood, probabil din dorința de a fi mai aproape de sufletul omului simplu. Cred că a evitat să pompeze artificii regizorale și a mizat pe esență.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *