CĂLĂTOREALĂ

AMSTERDAM: Cum e să dormi pe barcă

Amsterdam? Cazare pe barcă? Adică, să dormim acolo?

Da! Da! Da!

De trei ori da!

Când vine vorba de experiențe șui, sunt prima nebună care se aruncă;  sunt supranumită și ”capul răutăților”, în cercurile apropiaților.

Mi-am corupt două prietene: zăpăcitele de Iulia și Lorette. Îi dau creditele Iuliei pentru că, fără ea, n-aș fi scris la aproape un an mai târziu cum e să dormi pe o barcă, într-un port din Olanda.

Cazarea e scumpă în Amsterdam, no matter the season. În primul weekend al lui martie 2018 am găsit camere de 3 persone cu 2000 de lei/două nopți.

Ne-am tot uitat peste bookinguri și air-bnb-uri…  iar în viața noastră a răsărit idea cu bărcuțele. Dacă tot dăm niște bani, să fie pe ceva never to forget.

Hotelship Gandalf –  aprox. 100 de euro de persoană: vineri – duminică.

Gazdele noastre? Carlos și Mikaela – undeva pe la 50 de ani amândoi. Ea, cu origini asiatice, nu vorbea engleză, daar gătea bine. El? După nume aș fi spus că-i spaniol, după înfățișare și port, marinar olandez. Erau soț și soție, oameni liniștiți cu un câine bătrân, dar incredibil de frumos și ascultător.

Barca noastră, poreclită Gandalf, e la 10 minute de mers pe jos distanță de Amsterdam Central Station. Practic, ieși din gară (dacă vii de pe aeroportul Schipol) și în 10 minute ești în barcă.

Carlos și Mikaela ne-au așteptat cu o supă cremă cu specific olandez. Se numește snert și se face din mazăre, cartofi, praz și un ciolan de afumătură.

Devine gustoasă pe parcurs ce-o mănânci și e din partea casei.

Micul dejun e inclus în prețul de 100 euro: ouă, clătite, gemuri, unt, trei sortimente de pâine, lapte, cereale, fructe și cam tot ce-ți mai dorește inima și stomacul dimineața.

Și mai ai ceaiuri, cafea și fursecuri la discreție. Iulia își făcuse o pasiune să șterpelească un pumn de bomboane seara, când ne întorceam în cameră. Da` asta rămâne între noi.

Camera noastră a avut două paturi suprapuse și o baie mititică.

Dacă vrei confort maxim, nu-ți recomand barca. Daaar, dacă ești în căutarea a ceva nou, do it. N-o să-ți pară rău. 🙂

Cu atât mai mult, cu cât trebuie să îți spun că am nimerit în timpul lui The Beast From the East. Adică un friiig… de făceai pe tine. Drept dovadă, prima noastră poză la 5 minute după ieșirea din gară, de mai sus.

De 20 de ani nu mai înghețaseră canalele în Amsterdam. Ei bine, le-am prins noi.

Așa se face că în prima seară, încălzirea pe bărcuța din port nu făcuse față gerului năprasnic. Prima mea seară în care am dormit cu tot ce aveam pe mine:)) ! Și am supraviețuit! Așa că te sfătuiesc călduros să consulți prognoza meteo în cazul în care plănuiești vreo noapte nebună pe barcă în sezonul rece.

Dar dincolo de asta, imaginează-ți cum e să te trezești pe punte, într-un port plin cu bărci din care să sorbi liniștea dimineții, cu o cafea aburindă lângă.

E o experiență pe care hotelul nu ți-o poate oferi.

În articolele viitoare, vă povestesc și cum e să locuiești în Red District, cum ajungi prin Dam Square – faimosul loc unde se pozează toată lumea cu ” I love Amsterdam”, de ce să iei cina într-unul din localurile din Adam Lookout ( pentru că se vedeee tot Amsterdamul de suuus! ) și cum e să faci o mini croazieră pe canale luată la pachet cu un Heineken Experience Ticket.

V-am pupat!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *