TIMP LIBER

Sărățele – rețetă moldovenească :)) by mom

Eh, uite că am ajuns acasă de sărbătorile astea la mama, deși le-am skip-uit pe cele de Paște din primăvară pentru că… #lockdown.

Acum că am anticorpi, am venit la ea cu mai puține emoții și cu mirosul și gustul refăcute și pregătite pentru tot ceea ce o să bucătărească. Am pus poza asta de mai jos pe Facebook și pe Instagram din prima dimineață acasă și au venit deja cereri:

vrem și noi rețeta!

Bineeee.. am zis.

Am tras-o de limbă pe mama și iacă-tă, ne împărtășește din culisele bucătăriei ei, pentru super rețeta de sărățele, cu care să nu dați greș în Ajun de Crăciun. Și oricând mai vreți voi s-o practicați.

Aveți nevoie de:

  • 250 ml lapte
  • 2 ceșcuțe cu ulei
  • un cub mic de drojdie verde
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu
  • o linguriță chimen
  • o linguriță sare
  • 3 linguri smântână
  • jumătate de kg de brânză sărată
  • făină cât cuprinde – ca să iasă un aluat tare și sărățelele crocante
  • două ouă – pentru uns sărățelele, înainte să le dăm la cuptor
Ligheanul de sărățele 2020 :))

Cum se face?

Dizolvi drojdia în lapte, apoi adaugi ambele ceșcuțe de ulei, chimenul, sarea, smântâna și bicarbonatul stins în oțet sau lămâie.

  1. Dai brânza prin răzătoare și o pui în compoziția de mai sus.
  2. Toatea astea se amestecă apoi cu făină, cu mâna, cât să iasă un aluat mai tare.
  3. După ce frămânți bine aluatul, îl pui într-un lighean la rece și îl lași peste noapte.
  4. A doua zi, iei câte o bucată din aluat, întinzi câte o foaie, pe rând și o tai cu o formă sau cu un cuțit, cât să iasă în shape de sărățele.
  5. Le pui pe rând în tavă, le ungi cu ou bătut și pui mac deasupra.
  6. Dai tava la cuptor la 180 de grade Celsius. Coci cam 20 de minute la o tavă de sărățele, dar trebuie să prinzi momentul în care se rumenesc, fără să se ardă, ca să le scoți.

Hai s-aveți poftă și să-mi arătați minunățiile voastre!:)

Rămâneți #alandala și sărbători cu gust. La propriu și la figurat:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *