TIMP LIBER

De ce să plantezi un pom?

Există o vorbă: în viața asta, omul trebuie să își facă o casă, să planteze un pom și să facă un copil.

În general mă ghidez după sufletul meu, mai puțin după ce spune lumea.

Am zis ca deocamdată s-o bifez pe cea din mijloc. În fond, un copăcel e ca un copil drăguț care prinde rădăcini și crește frumos în ani, dacă e făcut cu suflet. 🙂 Solul să fie fertil și perioada propice. E exact ca la oameni.

Ca să mă fac utilă într-un week-end de primăvară și să nu țin umbră pământului degeaba, m-am decis: ”Gata!”, am zis. ”Mă duc să plantez un pom.”

Am tot întrebat în stânga și în dreapta cum să fac asta. Norocul a făcut să mă alături unor oameni senzaționali care se ocupau exact de ce îmi doream.

Am răcorit România cu brazi în penultima sâmbătă din aprilie. E perioada în care se cam încheie perioada de plantat pomi. Solul e suficient de fertil primăvara și toamna, încât pomișorii noștri să prindă rădăcini.

Zona aleasă a fost una de poveste: munții Apuseni; zona Bucium din județul Alba.

Am ajuns acolo organizat, cu microbuze, iar de la poalele muntelui localnicii ne-au pus la dispoziție, bucuroși, mașinile lor 4X4 și ATV-urile, ca să putem ajunge în zona de plantare.

Așa am reușit să bifez trei premiere într-o singură zi, să fac ce nu mai făcusem niciodată: să plantez nu unul, ci 7 pomi!, (doi dintre ei în echipă), să urc muntele cu un 4×4 și să-l cobor cu un ATV. Daaaamn, ce senzații! M-am bucurat ca un copil mic. Puteți să le vedeți și voi pe instagramul meu, la highlights: planting & offroad.

De la liniștea și satisfacția pe care ți-o dă copăcelul ăla pe care știi tu că l-ai împământenit, iar la baza lui ți-ai lăsat numele pe-o etichetă, până la toată nebunia de a trece un pârâu de munte și a accelera pe un teren accidentat cu un ATV. E un cumul de sentimente.

Ziua asta e trecută în calendarul personal cu semnul exclamării. Asta pentru că, toți acei copăcei plantați de mine vor prinde rădăcini în următorii doi ani, iar peste alți 40 se transformă în niște brazi adevărați. Cine știe.. poate o să-mi duc nepoții acolo. 🙂

Sunt încă o dată recunoscătoare universului că îmi scoate în cale oamenii și ocaziile de a mă bucura de viața asta și de lucrurile care-mi țin sufletul antrenat. 🙂

Dacă vrei, poți și tu să participi la una dintre viitoarele ediții de plantare „Te Răcorești și Reîmpădurești” susținuta de Bergenbier, cu sprijinul asociației Plantăm fapte bune în România”.

Tocmai s-a încheiat cea de-a doua, cea despre care tocmai v-am povestit. În doi ani au reușit să planteze 100.000 de brazi și în luna asta tocmai au fost reîmpădurite încă 10 ha de teren montan din județele Alba, Hunedoara și Prahova.

Ia și tu cu ”feel good” după ce plantezi un copăcel. 🙂

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *