CĂLĂTOREALĂ

De ce DUBAI e ”once in a lifetime experience” și cum să te organizezi dinainte

Cum începe totul când spui lumii că vrei să pleci în Dubai:

”Te duci laaaaa Dubai?”. Evident, primești întrebarea cu muuultă ironie în glas, cu un zâmbet într-un colț al gurii mai ridicat și cu niște ochi mari la pachet.

”Serios, dintre toate destinațiile, fix Dubai ți-ai ales? I-auzi! Nu-ți mai place Europa…”, parcă îi și văd pe unii pufăind amuzați.

Și-atunci am zis… iaaaacaaa: ”#mydubai”.

Dincolo de eticheta cu domnișoarele ”sponsorizate” care pozează sexy în peisajele excentrice ale Emiratelor Arabe Unite, Dubaiul e mai mult de-atât.

E ”once in a lifetime experience”, despre care o să-ți vorbesc într-o poveste împărțită în patru-cinci zile, în tot atâtea articole #alandala.

De ce Dubai? Pentru că…

… e orașul cu cel mai mare mall din lume – Dubai Mall, cu cea mai înaltă clădire de pe mapamond – Burj Khalifa 148 de etaje, cu cele mai spectaculoase și înalte fântâni de pe glob – Dubai Fountains, cu cel mai mare acvariu suspendat din lume – Dubai Aquarium & Under Water Zoo, cu cel mai mare parc tematic indoor de pe planetă – IMG Worlds of Adventure, cu cel mai luxos hotel de pe glob – Burj Al Arab și cred că lista poate continua o eternitate.

Și dincolo de toate astea și de grandomania lui, este orașul care s-a construit pe praf de nisip, în deșert și crede-mă, o să te lase gură-cască.

Iar dacă ești iubitor de experiențe noi și de lucruri de povestit nepoților, pune-l pe listă.

De 25 de ani încoace, Dubaiul face avioane. Și nu, nu s-a bazat pe petrol cum ai fi crezut, cât scoate bani din comerț și turism. ”Show-off”-ul ăsta, de care e acuzat de cele mai multe ori, își are justificarea în ”coolness-ul” și originalitatea arabilor și ale celor implicați în dezvoltarea unui oraș care pe noi, europenii, ne lasă gură-cască.

Ia-o pe asta:

au construit un arhipelag artificial din aproape 300 de insule mici , l-au numit: ”Insulele Pământului” și arată ca harta mondială a continentelor. Baaaam!

Image result for dubai up above isles

Sau pe asta:

au ridicat două skyscrapers și le-au unit la vârf printr-un ”vapor” în cinstea Titanicului. Can you even imagine that?

Și ultima, dacă nici acum nu mă crezi:

Related image

Sheikh Zayed Road (autostrada cu 14 BENZI! 14!!! în jurul căreia s-a ridicat tot Dubaiul în urmă cu 25 de ani, când era doar deșert) – s-a transformat în autostradă suspendată pe o porțiune. Sub ea, au construit o altă autostradă, nu înainte să îi pună și o cascadă colorată, așaaaa…. de fanciness. 🙂

This image has an empty alt attribute; its file name is autostrada-suspendata-768x1024.jpg
View-ul de sub Sheikh Zayed Road

Practic: au adus marea pe sub autostradă printr-un canal pe care o să-l vezi în pozele astea și au făcut o cascadă cu lumini multicolore care cade de sus, din autostradă, direct în canal.

Și totul în doar câteva luni, de i-a șocat și pe locuitori.

Ți-a explodat mintea, nu-i așa?

Dubai Water Canal Cruise

Poți să te-apuci deja să îți faci bagajul și să începi să vânezi biletele de avion pe site-urile de călătorii.

Cu partea de organizare, lasă-mă să te ajut un pic:

Pontul nr.1: Hotărăște-te din timp că vrei să pleci și ia biletele de avion atunci când le prinzi decent de ieftine!

Primul lucru pe care trebuie să-l faci când te hotărăști să pleci în Dubai: caută bilete de avion convenabile ca preț între lunile octombrie și mai ( altfel o să mori în chinuri la 45 de grade, cât e temperatura la ei din mai până în octombrie. Eu am prins deja 40 de grade pe 5 mai.)

Îți zic din start: Wizz Air-ul și Fly Dubai sunt cele mai avantajoase la buzunar. Pentru că eu am plecat în perioada în care toată România avea vacanță, de 1 mai, mi le-am cumpărat cu două luni înainte. Îți mai spun o treabă: exact aceleași bilete, în exact același avion, la exact aceleași ore de dus/întors au avut prețul fluctuant. Le-am urmărit timp de două luni – ba au fost 750 lei dus-întors cu bagaj mic, ba au ajuns la 1000 euro cu două săptămâni înainte de plecare. Eu le-am prins la 1200 lei.

Pontul nr.2: Te-ai văzut cu biletele de avion în cont, nu lăsa mai mult de câteva zile până să îți iei și cazarea. Cu cât mai din timp, cu atât mai ieftin și mai mișto. Nu uita, cazările faine se dau repede. 🙂

Pe Airbnb găsești ooooo mulțimeeee de apartamente și camere, unele chiar tare drăguțe. Multe sunt de la etaje superioare cu view-uri senzaționale, către mare. Însă, eu am optat pentru un hotel aproape Palm Jumeirah – zona de centru a Dubaiului, cu deșertul văzut din balcon. Motivul? Știam c-o să ajung doar ca să fac un duș și să dorm, restul orelor o să le petrec #alandala, prin oraș. Dacă ești genul care petrece mai mult timp prin camerele de hotel, uite aici câteva variante 1 + 2 , dacă nu, poți să mizezi pe varianta mea, preț 230 euro/2 persoane – 4 nopți și 5 zile.

Imagine de la balconul hotelului
Imagine din parcarea hotelului

Pontul nr.3: Fă-ți un plan de bătaie cu ce vrei să vizitezi și cumpără-ți bilete din timp. Ieși la jumate de preț și eviți ore întregi de stat la cozi kilometrice.

După ce te-ai coafat și cu cazarea, pasul următor e să-ți faci un plan bine pus la punct despre ce vrei să vezi și când vrei să vezi. Ține minte: Dubaiul nu e ca Londra sau Bruxellul, mă duc în oraș și văd eu ce-oi găsi pe acolo.

Burj Al Arab – imagine din Palm Jumeraih Beach

Pontul nr.4: Recomand să-ți închiriezi o mașină, cu care poți s-ajungi oriunde, în timp decent.

De reținut e că fără mașină e destul de dificil să te descurci. Așa că, ce-ar fi mai bine să îți închiriezi una, ca să-ți iei de-o grijă? Nu știu dacă în cele patru zile am văzut în total vreo sută de oameni pe stradă. E un oraș împânzit de autostrăzi, nu prea “pietoni friendly”. Dubaiul are dintr-o parte într-alta aproape 100 de km. Pentru ei, 13 km până la o anumită destinație e foarte aproape, îi faci în câteva minute. Și benzina e ieeeeeftinăăăăăăăăăăăă! 1 leu jumate litrul. Pfii.

Dac-ai rezolvat-o și cu biletele de avion, cazarea și închiriatul mașinii, hai la planning acum. Ce merită să vezi în 4-5 zile o să afli în articolele viitoare.

Ca să îți faci o idee, eu m-am împărțit așa:

ZIUA 1 – Burj Khalifa de la etajul 148, cele mai spectaculoase fântâni din lume, Dubai Mall, Dubai Aquarium și studiourile Virgin Radio Dubai;

ZIUA 2 – Safari, ATV pe dune și Plaja La Mer;

ZIUA 3 – Abu Dhabi – moscheea, Yas Marina, Palm Jumeirah și Burj Al Arab;

ZIUA 4 – Plajă aproape de Burj Al Arab + The Outlet Village by Meraas în drum spre Al Maktoum International Airport, înainte de plecare.

Îți dau tooaaate detaliile în articolele care urmează. Să-ți fie ziua #alandala!:)

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *