
”Acolo unde cântă racii” și ”Suflete de sticlă” – două super cărți care merită citite vara asta
Dacă ești în căutare de lectură frumoasă vara asta, am pentru tine două cărți care or să te ungă pe suflet. Pe bune.
O să încep cu ”Acolo unde cântă racii” a Deliei Owens, carte pe care am ”devorat-o”.
Are aproape 400 de pagini, dar e genul ăla de poveste care te ține cu sufletul la gură. Ai vrea să lași cartea din mână pentru că e târziu și te trezești devreme a doua zi, dar pur și simplu nu poți.
E captivantă, vrei să știi ce se întâmplă mai departe și până la urmă, ăsta e și rolul unei cărți bune:
să te țină în priză, să te rupă de realitate și să te trimită acolo, în poveste.
Să te șocheze, să te facă să îți dea lacrimile și să te bucuri alături de personajele cărții.
Le bifează pe toate, vă zic cu mâna pe suflet.
”Acolo unde cântă racii” este povestea fetei mlaștinii, abandonată pe rând de frați și părinți. Ea trebuie să învețe să supraviețuiască în sălbăticie, cu un mic ajutor din partea unor oameni buni.
Delia Owens face artă din descrierile naturii.
Sunt atât de multe detalii descriptive, încât am căutat să văd dacă e doar o scriitoare cu o super imaginație sau peisajele din carte și acuratețea lor provin dintr-un background al autoarei. Așa am aflat, la un search pe google, că e specialistă în zoologie.
Acum se explică lucruri.
Și cum frumos spuneau cei de la Vanity Fair despre cartea asta:
”Delia Owens explorează felul în care izolarea afectează comportamentul uman, precum și efectul profund pe care îl poate avea respingerea asupra noastră.”
Da. A făcut-o într-un mod sublim.
Și dacă tot vorbim despre comportamentul uman, nu ai cum să ratezi cartea asta și nu zic de vara asta, ci n-ai cum s-o ratezi în viață, în general. E ca un alfabet al relațiilor interumane.
Suflete de Sticlă e semnată de psihoterapeutul Gașpar Gyorgy, un om pe care-l cunosc din prisma interacțiunilor de la radio.
Are o energie atât de caldă când intră într-o încăpere și transmite o senzație de echilibru interior, că ți-e mai mare drag să stai în preajma lui.
Am avut șansa să primesc în dar Suflete de Sticlă chiar de la autor.
E o carte în care o să ne regăsim fiecare dintre noi, la un moment dat.
Este povestea lui Baltzar și a Silviei, a căror relație se desfășoară pe un teren bătătorit de traumele trecutului, de bagajul nostru emoțional pe care îl cărăm în fiecare clipă din viață.
E incredibil cum se desfășoară povestea relației lor în paralel cu vocea autorului, care explică aceste comportamente, sentimente și emoții pe care le manifestăm în diverse posturi.
Musai de citit: pentru adulți, copii, adolescenți.. ne ajută să mai punem o cărămidă la inteligența emoțională, pe care nu am reușit s-o dezvoltăm nici din școala generală, nici cu ajutorul părinților care și ei, au avut traume la rândul lor.
Spor la lectura de vară. Rămâi #alandala și să-mi spui cum ți s-au părut!:)

