CĂLĂTOREALĂ

7 locuri de văzut în Budapesta, cea mai vizitată capitală din Europa Centrală după Praga

Budapesta are un aer tare plăcut, e un oraș ticsit cu monumente istorice, cafenele și baruri de toate soiurile, restaurantele renovate ale anilor 1880-1910, magazine cu o groază de branduri și muzee felurite.

Că vorbim de parcuri, băi termale, teatre, galerii de artă, străzi, pasaje sau biblioteci, arhitectura renascentistă a fost păstrată și bine întreținută, astfel încât să se poată îmbina delicat cu clădirile moderne.

Din vitrinele Budapestei
Din vitrinele magazinelor

Atinsă și ea de comunism, la o primă vedere ai spune că aduce cu Bucureștiul și așa și este, numai că e cu câteva nivele bune peste. În 1960, regimul s-a mai înmuiat, politica era mai tolerantă, comunismul a fost neoficial intitulat ”comunism al gulașului” (funny) iar câțiva ani mai târziu, Budapesta devenea cea mai liberală țară comunistă. Howz that?

50 de ani mai târziu și da, se vede că i-a priit.

Deși nu a fost pe wish-listul călătoriilor mele, am zis totuși: de ce să n-o vizitez? Mai ales după ce o prietenă mi-a sugerat: am fost acolo și mi s-a părut mai frumoasă ca Parisul.

Alandala în fața Parlamentului Ungariei
Străzile din centrul Budapestei
De pe străzile Budapestei #alandala

Cam ce poți face timp de câteva zile în capitala Ungariei despărțită de Dunăre? Trebuie să știi că una-i Buda, situată pe malul vestic al râului și alta-i Pesta, orașul nou de pe malul estic al râului.

Ți-am pregătit aici câteva idei:

1. Plimbări de noapte sau croaziere pe Dunăre

Vedere de pe malul Pestei – Castelul Buda, Bastionul Pescarilor

După ce se lasă seara, luminile se aprind de-a lungul Dunării, iar view-ul creat este unul senzațional. Merge și de-o plimbare romantică alături de partener, dar și de-o tură cu prietenii. Mai mult, zona malurilor Dunării din Budapesta a intrat pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO încă din 1987. Inclusiv podurile luminate spectaculos: cel al Libertății, Margareta și cel cu Lanțuri sunt în patrimoniu. De-o parte și de alta a malului, hotelurile Intercontinental, Marriot, New York Palace, Corinthia sau Sofitel se oglindesc în apă și adaugă farmec priveliștei.

Podul cu Lanțuri
Alandala în Budapesta, pe malul Pestei
Podul cu Lanțuri – vedere de pe el
În septembrie, Will Smith a urcat până pe vârf. A primit amendă de la poliție, evident.
Poate prinzi o plimbare cu tramvaiul cu luminițe pe marginea Dunării
Vedere de pe malul Budei cu Parlamentul Ungariei
Croazierele de pe malul Dunării

2. Băile Termale Szechenyi

La Szechenyi Bath 🙂

Sunt cele mai populare si mai mari băi termale din Budapesta. Apa din cele 18 piscine vine dintr-un izvor fierbinte plin cu calciu, magneziu sodiu, sulfat, fluor și acid metaboric. Băile au peste 100 de ani de tradiție, fac bine la piele și la ten și te relaxează. Intrarea standard de o zi întreagă de undeva la 15 euro/persoană. Ai și saunele incluse: cu aburi, cu sare sau saune uscate. Dacă îți mai dorești și altele, mai oferi niște bănuți pentru serviciile de spa, masaj sau piscină cu bere pentru amatori!:))

Alandala într-una dintre cele 3 piscine exterioare de la Szechenyi 🙂

3. Ruin pub-uri și localuri de toooaaaaate felurile

Szimpla Kert

Conceptul ăsta de ”ruin bar” a început prin anii 2000, când în clădirile abandonate s-au amenjat spații în care puteai să te duci să bei ceva, să mănânci sau să dansezi. Le găsești aproape de cartierul evreiesc al Budapestei, iar în ultimii ani, designerii localurilor s-au întrecut în creativitate, le-au transformat în niște spații absolut fabuloase. Szimpla Kert și Mazel Tov sunt cele mai populare ruin baruri la care ATENȚIE ! se stă la coadă minute întregi pentru acces.

În rest, găsești localuri mexicane, vegane, fine dinning, tradițional ungurești și cu bucătărie internațională mixtă, despre care o să îți povestesc cu detalii în articolul viitor.

Restaurantul mexican Iguana
Vegan place: Las Vegan`s
Szimpla Kert – Design shop

4. Bazilica Sf. Ștefan

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber
Piața Bazilicii Sf. Ștefan

Singura biserică din lume în care se află un rege în altar: Regele Ștefan, patronul spiritual al Ungariei și primul rege creștin al maghiarilor. Brațul lui drept poate fi găsit într-o raclă. Frumusețea bisericii e dată și de statuetele cu Fecioara Maria sau cu Sfântul Iosif, de orga imensă cu ajutorul căreia se țin concerte, dar și de atmosfera plăcută care te înconjoară în momentul în care intri în lăcaș, indiferent de religie sau crez. 🙂 Merită văzută.

Mâna dreaptă a regelui Ștefan în altar
Altarul Sfântului Ștefan
Altarul Nașterii Maicii Domnului

Apoi, după ce termini turul catedralei, urci în turnul ei să admiri de sus Budapesta. Cupola e impresionantă, iar panorama e senzațională. Biletul costă 1000 de forinți, echivalentul a 3 euro.

Cupola Bazilicii Sf. Ștefan
Priveliștea de pe Bazilica Sf.Ștefan
Priveliștea de pe Bazilica Sf. Ștefan

5. Castelul Buda

Interiorul Castelului Buda

Casa regilor maghiari de-alungul vremurilor, Castelul Buda este un must see. E și el înscris în Patrimoniul Mondial Unesco. La Castel aveau loc întâlnirile regale și diplomatice, întrecerile sportive și tot de aici a fost condus Regatul Ungariei.

In afară de castelul propriu-zis, cu statuile și porţile de intrare, în cetate mai găsim biserica Mátyás sau Bastionul Pescarilor, de la începutul secolului al XX-lea. L-am vizitat gratis.

Biblioteca Națională a Ungariei, văzută după ce treci de Castelul Buda
Interiorul Castelului Buda
Dunărea văzută din castel
View de pe malul Budei 🙂
View 2 de pe malul Budei 🙂


6. Bastionul Pescarilor
În Evul Mediu, fiecare breaslă de meșteșugari avea un bastion, cel rămas astăzi este cel al pescarilor.

E un loc tare frumos, cu scări și poteci. De pe terasa bastionului ai o panoramă superbă asupra Dunării și a dealului Gellert. Am înțeles că între lunile noiembrie și februarie, se vizitează gratuit.

Bastionul Pescarilor
Biserica Mátyás

7. Metroul

A doua linie de metrou din lume, după cea din Londra, este cea a Budapestei. Musai trebuie să încerci o călătorie cu metroul vechi, pentru stațiile absolut superbe inaugurate în anul 1896. Sunt cochete și te întorc cu adevărat în epoca acelor vremuri.

Apoi, poți să mergi și pe liniile inaugurate mai recent, linii care trec pe sub Dunăre. Yap. Sunt intrări în stațiile de metrou fooooaaarte lungi. Ce mai e interesant de știut e că în cazul unui atac sau a unei catastrofe, metroul din Budapesta poate asigura adăpost pentru 220,000 de oameni. Wow.

Gura de intrare la metroul construit la sfârșitul anilor 1800.
Vederea dintr-un metrou terminat la finalul anilor 1800.
Ghereta de unde poți lua bilete.
Stație de metrou de la sfârșitul anilor 1800.
Stație de metrou de la sfârșitul anilor 1800.
Stație de metrou sub Dunăre
Cam cât de mult cobori până să ajungi pe peron.

În articolul viitor îți aduc locuri în care poți mânca atât de bine și gustos, încât o să-mi mulțumești după. 🙂 Budapesta e un loc al mâncărurilor senzaționale, de toate felurile. Trust me, I`m moldoveancă! :))

Rămâi prin zonă. Rămâi #alandala! 🙂

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *