
Abu Dhabi: spectaculoasa Moschee Sheikh Zayed și tot ce trebuie să știi despre ea
Moscheea Sheikh Zayed din Abu Dhabi este cea mai mare moschee din Emiratele Arabe Unite, construită între 1996 și 2007 de un arhitect sirian, moschee în care intri fără să plătești un leuț. Convertit în dirhami sau dolari, evident.
Pentru doi ani la rând a fost votată de TripAdvisor drept al doilea monument preferat al lumii.

Poți vizita moscheea zilnic între 9 – 22, mai puțin în dimineața zilei de vineri. Atunci e rezervată doar credincioșilor musulmani.
Din Dubai poți ajunge cu o mașină închiriată într-o oră și ceva sau cu un autobuz care face două ore și te costă în jur de 25 de dirhami – echivalentul a 30 de lei.
Cum trebuie să ne îmbrăcăm noi, femeile, când ajungem la moschee?
Răspunsul e: decent.
Deși afară e cald și ți-ai dori un maieu cu o fustiță pe tine, e mai bine să porți haine lejere și nu foarte stridente, care să îți acopere părțile corpului. Știi cum sunt musulmanii.
Remember scandalul cu Rihanna din 2013, care a fost într-o vizită privată la moschee și a pozat ”provocator”, nedemn de normele morale ale religiei? Atunci au dat-o afară din moschee. I s-a întâmplat prin 2017 și Selenei Gomez să fie criticată, pentru că s-a pozat cu abaya ridicată deasupra gleznei în interiorul moscheei.


Dar ca să nu te stresezi în plus, mai bine aștepți ca la intrare să te invite într-o încăpere plină cu abaya și să primești una de la angajatele de acolo. Sunt pe două culori: albastre sau cafenii. Îți acoperă capul și în 5 secunde reușești să o și pui pe tine. Fără s-o ridici la poze, da?:)) Iar voi, dragi bărbați, veți fi bine oricum. 🙂
”Salaam alayakum! ”(Pacea să fie cu tine!) și uite așa, după ce ieși din vestiar, te așezi frumos la rând, după ce dai buletinul. E plin de turiști în general, dar e foarte bine organizat. Poți da turul moscheei în vreo oră și ceva, chiar două: faci fotografii, te rogi sau pur și simplu te bucuri de priveliște; că e afară sau că e înăuntru, moscheea este un spectacol în sine.




Dacă ți-e sete sau foame, există câteva brunch places chiar înăutru și o mulțime de magazinașe de unde poți cumpăra suveniruri.
Design-ul moscheei a fost inspirat de arhitectura persană, de cea indo-islamică, are și câteva influențe egiptene, dar în mare parte aduce cu moscheea Badshashi din Pakistan.
Sheikh Zayed a fost creată din materiale naturale: marmură, aur, pietre semi-prețioase, cristale și ceramică, aduse la pachet cu meșteșugari veniți din toată lumea care au bibilit la ele: India, Italia, Germania, Turcia, Egipt, Maroc, Malaezia, Noua Zeelandă, Macedonia, China, UK, Iran, Pakistan șiiii.. cam atât.
Peste 3000 de oameni au pus fizic, umărul la ea, în timp ce 38 de firme au fost subcontractate ca să ajute la ridicarea moscheei.



Candelabrul din sala principală – made in Germany – arată senzațional:
- e al treilea ca mărime din lume,
- are o greutate de 12 tone și un diametru de 10 metri
- și e făcut din milioane de cristale Swarovski, sticlă de Murano, alamă aurită și oțel inoxidabil.
Pfuu.







Înăuntru, pereții și stâlpii sunt pictați cu flori de lavandă, crini, iriși și lalele.
Luna e un simbol foarte important în cultura islamică, așa căă… moscheea e iluminată după fazele astrului nopții: când e semilună, e luminată în albastru, apoi albastrul devine din ce în ce mai pal până când, la lună plină, moscheea e luminată în alb strălucitor.
Stâlpii din jur ajută la nebunia asta. Fiecare stâlp are câte 10 reflectoare.
Și apa e un simbol foarte important, mai ales că e zonă de deșert. E simbolul vieții, atât în cultura arabă, cât și în cea a islamului.
Pardoseala bazinelor de apă din jurul moscheei e colorată și ea înde nuanțe de albastru. În apă bazinelor se oglindesc arcadele, coloanele, domurile, minaretele (turnurile în care se adună preoții la rugăciune) și palmierii.



Sheikh Zaed Mosque – Abu Dhabi

M-aș întoarce oricând aici pentru că am simțit bucurie, liniște și pentru că moscheea asta are o frumusețe aparte.
În trecere, am văzut și circuitul Yas Marina de pe Yas Island, o insulă realizată de arabi la 30 de minute de mers cu mașina de Abu Dhabi. Este al doilea circuit din Orientul Mijlociu, construit după cel din Bahrain. Aici se dispută se dispută ultima etapă a unui sezon de Formula 1, la care aș vrea să ajung #alandala măcar o dată în viața asta. 😀


Sper că ți-au fost de folos informațiile. Dacă treci pe la moscheea din Abu Dhabi, sunt aici, dă de veste!:)
Rămâi prin zonă, rămâi #alandala! 🙂


One Comment
Pingback: