TIMP LIBER

Cum am făcut primii mei cozonaci! Rețeța cu miros de sărbătoare în casă! :)

Ăsta o să fie primul meu Paște din cei 28 de ani de existență când n-o să fiu acasă. Și când n-o să fiu alături de mama.

Ea mi-a făcut în ultimii ani cozonaci minunați, exact ca cei ai bunicii. Bunica era recunoscută printre cei de acasă ca făcând cei mai buni cozonaci din lume, cozonaci moldovenești, care mi-au bucurat copilăria cu fiecare sărbătoare. Și uite că, de nevoie, m-am apucat și eu de primul meu.

Cel mai mult mă bucur că o să pot duce tradiția mai departe și că, oriunde ar fi bunica.. știu sigur că e mândră de mine.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni stând jos, interior şi mâncare
Alandala la frământat aluatul :))

Eu am folosit jumătate de kilogram de făină albă pentru doi cozonaci mici, dar dacă vrei în cantități mai mari, dublează gramajul.

Ai nevoie de:

  • o tavă sau două de cozonaci (pe care eu n-am avut-o și am apelat la una de prăjituri, altfel aș fi pus fiecare cozonac în tava lui și l-aș fi împletit),
  • un mixer pentru bătut albușurile de ouă (pe mine m-a uitat Dumnezeu vreo 20 minute bătându-le cu furculița :)) )
  • un lighean sau o oală mare în care să poți frământa aluatul și să îl lași la crescut
  • un prosop cu care să acoperi aluatul lăsat la crescut
  • și un făcăleț sau un sucitor (cum spune mama) :)), ca să întinzi aluatul. Dacă nu ai unul, folosește o sticlă de vin goală (metodă moldovenească, watch me out în poza de mai jos).
Alandala cu sticla de vin pe post de făcăleț :))))

Uite rețeta:

+ 2 linguri de cacao
Înainte, în timpul și după coacere:)

Tot Making Of-ul Cozonacilor a fost detaliat în timp real pe stories (INSTAGRAM), pe care ți-l recomand călduros să îl parcurgi fie înainte, fie în timpul creării lor de aici :

https://www.instagram.com/stories/highlights/17889386455512223/

Mândră Alandala cu rezultatul final :))
Rezultatul final: cozonăcel alandala 🙂
După ce am scos aluatul de la crescut și urma să le pun umplutura

Mama, îți mulțumesc că ai stat cu mine cât a durat întreaga operațiune prin telefon, vreo 5-6 ore adică. Inclusiv la frământat prin videocall. :)))

A durat așa mult pentru că nici eu nu m-am grăbit, ca să nu dau cu bățul în baltă și m-am bucurat de experiență.

Atâta timp cât nu te iei prea în serios, dacă ești la primul cozonac, timpul o să zboare. Joacă-te. 🙂

O să te apuci la 6 după-amiaza și pe la 11 noaptea, când o să-i bagi în cuptor, o să-ți miroasă toată casa a sărbătoare. 🙂

Cu voință și cu dragoste, ai mei au ieșit delicioși. Data viitoare, și mai arătoși!

Sper că ți-am fost de folos. Pentru nelămuriri, hit me with a comment!

Rămâi #alandala în casă.

Sărbători liniștite alături de cei cu care ești carantinat. 🙂

Este posibil ca imaginea să conţină: Alexandra Gavrilă, stând jos şi interior

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *