Cum am făcut primii mei cozonaci! Rețeța cu miros de sărbătoare în casă! :)
Ăsta o să fie primul meu Paște din cei 28 de ani de existență când n-o să fiu acasă. Și când n-o să fiu alături de mama.
Ea mi-a făcut în ultimii ani cozonaci minunați, exact ca cei ai bunicii. Bunica era recunoscută printre cei de acasă ca făcând cei mai buni cozonaci din lume, cozonaci moldovenești, care mi-au bucurat copilăria cu fiecare sărbătoare. Și uite că, de nevoie, m-am apucat și eu de primul meu.
Cel mai mult mă bucur că o să pot duce tradiția mai departe și că, oriunde ar fi bunica.. știu sigur că e mândră de mine.
Eu am folosit jumătate de kilogram de făină albă pentru doi cozonaci mici, dar dacă vrei în cantități mai mari, dublează gramajul.
Ai nevoie de:
- o tavă sau două de cozonaci (pe care eu n-am avut-o și am apelat la una de prăjituri, altfel aș fi pus fiecare cozonac în tava lui și l-aș fi împletit),
- un mixer pentru bătut albușurile de ouă (pe mine m-a uitat Dumnezeu vreo 20 minute bătându-le cu furculița :)) )
- un lighean sau o oală mare în care să poți frământa aluatul și să îl lași la crescut
- un prosop cu care să acoperi aluatul lăsat la crescut
- și un făcăleț sau un sucitor (cum spune mama) :)), ca să întinzi aluatul. Dacă nu ai unul, folosește o sticlă de vin goală (metodă moldovenească, watch me out în poza de mai jos).
Uite rețeta:
Tot Making Of-ul Cozonacilor a fost detaliat în timp real pe stories (INSTAGRAM), pe care ți-l recomand călduros să îl parcurgi fie înainte, fie în timpul creării lor de aici :
https://www.instagram.com/stories/highlights/17889386455512223/
Mama, îți mulțumesc că ai stat cu mine cât a durat întreaga operațiune prin telefon, vreo 5-6 ore adică. Inclusiv la frământat prin videocall. :)))
A durat așa mult pentru că nici eu nu m-am grăbit, ca să nu dau cu bățul în baltă și m-am bucurat de experiență.
Atâta timp cât nu te iei prea în serios, dacă ești la primul cozonac, timpul o să zboare. Joacă-te. 🙂
O să te apuci la 6 după-amiaza și pe la 11 noaptea, când o să-i bagi în cuptor, o să-ți miroasă toată casa a sărbătoare. 🙂
Cu voință și cu dragoste, ai mei au ieșit delicioși. Data viitoare, și mai arătoși!
Sper că ți-am fost de folos. Pentru nelămuriri, hit me with a comment!
Rămâi #alandala în casă.
Sărbători liniștite alături de cei cu care ești carantinat. 🙂
2 Comments
Pingback:
Pingback: