CĂLĂTOREALĂ,  TIMP LIBER

Hai să facem tracking safari după zimbri, cele mai mari mamifere terestre din Europa!:)

Unul dintre cele mai faine lucruri pe care poți să le faci într-o vacanță în Banat și într-o viață, dacă ești căutător de experiențe, e să mergi să urmărești zimbri liberi, în natură;

să vezi cele mai mari mamifere terestre din Europa.

În articolul anterior îți spuneam că cei de la The Guardian și cei de la The European Safari Company au pus tracking-ul zimbrilor printre cele mai tari 20 de recomandări de anul ăsta din LUME, pe un Hotlist!:)

Am plecat din căsuța în care m-am cazat (vezi mai sus) cu ranger-ul nostru, Matei Minculescu. Sunt doar câțiva rangeri pregătiți să ducă turiști pe urmele zimbrilor introduși în Munții Țarcului în mai 2014.

Ei au dispărut din România în urmă cu 200 de ani, dar un program pus la punct de Rewilding Europe și WWF România i-au adus înapoi. Cum?

Transport Zimbri © WWF Romania Daniel Mîrlea
sursa foto:
https://wwf.ro/noutati/8-zimbri-se-alatura-celei-mai-mari-populatii-de-zimbri-liberi-din-romania/

În urmă cu 6 ani, a avut loc cel mai mare transport și cel mai important fenomen de reintroducere a lor în Europa:

17 exemplare de zimbru au pășit pentru prima oară în Armeniș, Caraș-Severin. Animalele au fost aduse din mai multe centre de reproducere din Europa.

Dacă în 2014 erau 17.. eh, acum s-au înmulțit, au mai venit câțiva din afară și uite-așa, la aproape 25 de km de noi, de unde eram cazați,

67 de zimbri umblau nestingheriți în turme sau.. singuratici, în cazul unor masculi.

Pe timpul iernii, ei formează turme mai mari ca să supraviețuiască, cu vreo 20 de membri/turmă, dar cum se apropie finalul primăverii, grupurile se sparg în aproape 12 membri, iar masculii stau singuri până în august sau în maximum o turmă de 3, până când începe sezonul de împerechere, care ține până în octombrie.

România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie.

Îi mai găsim în Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia și Germania, iar în toată lumea sunt aproape 5.000, dintre care în jur de 3.000 liberi.

Ceea ce e și mai interesant e că zimbrul e o specie mai rară decât rinocerul negru.

Un adult poate ajunge și la 1000 de kg! Wow. Și la aproape 2 m înălțime.

Cum faci traking după zimbri? E simplu: te uiți după urmele pe care le lasă prin pădure, iarba pe care o ”bătucesc” atunci când se întind să se odihnească și copacii a căror scoarță e roasă bini di tăt.

Mănâncă scoarță de copaci, crengi, iarbă și iarbă. În cantități și de 30 kg pe zi!:))

Scoarța roasă de zimbri
Priveliște din Munții Țarcului 🙂
Urmă de copită de zimbru
Pe urme de zimbri
Am găsit și frăguțe pe drum !

Experiența mea #alandala a fost una super palpitantă, așteptam cu sufletul la gură cu fiecare urmă de zimbru și scoarță de copac roasă să îi întâlnesc.

Am mers în Rezervația Naturală Munții Țarcu și de acolo a început urmărirea. Cred că în aproximativ o oră am dat de ei, după ce am auzit niște zgomote de crengi crash-uite în pădure. Urmau să iasă din ea, însă în momentul în care ne-au văzut, doi dintre ne-au păzit vreo 10 minute cu eye contact cu tot, apoi s-au întors la gașcă. Sunt aproape sigură că le-au zis:

– Băieți, avem humans prin zonă. Se holbează la noi. Mai stați un pic parcați.

Super recomand pentru iubitorii de experiențe noi!:)
Rămâi #alandala și povestește-mi dacă ai fost pe acolo într-un comentariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *