CĂLĂTOREALĂ

Harghita, locul în care iubești iarna saaau.… vei învăța s-o iubești

Dacă în ultimul articol #alandala v-am scos din frigul lunii ianuarie și v-am dat idei de o vacanță exotică pe plajele însorite ale Caraibilor, acum e cazul să echilibrăm balanța.

Rămânem în țară, cu un buget clar mai mic față de cel alocat pentru un zbor transatlantic de 13 ore și 7 zile de cazare, mâncare și alte cheltuieli. Pentru că viața poate fi frumoasă și la frig.

Peisaj din Munții Harghitei

Frig”, vorba vine. Te echipezi de iarnă, te urci pe-un snowmobil în peisajele de vis ale munților Harghita, îi dai un pic de viteză și ai toate șansele să-ți sară pulsul cât să te-mbujorezi pe loc de la atâta adrenalină.

Și vă spun eu, care nu sunt mare iubitor de sporturi de iarnă: crezi că nu îți place până nu ești deschis să încerci lucruri noi.

Alandala pe placă

M-am urcat de două ori în viața mea pe ski-uri și o dată pe placă. Fără monitor. Și atunci am ajuns eu la concluzia că nu-s făcută pentru iarnă, că mie-mi place vara, că ”sporturile astea nu-s pentru mine.”

Numai că de data asta s-a nimerit să plec într-un grup organizat, în toiul iernii, în județul Harghita.

Ce să facem acolo?

Aaahh.. păi avem program de ski și placă pe pârtie, ne dăm cu snowmobilul, facem snowtubing cu gogogoașa, ne plimbăm cu sherpa și ne lăsăm trași pe sanie de mașini la Lacul Sfânta Ana. Și mâncăm tradițional secuiesc. Și fine dining. Și kurtos kalacs.

”Pfuuu.. cât ”outdoor” la -10 grade!”, a fost prima mea reacție. Zic, hai să-ncerc totuși.

M-am apucat de shopping; n-aveam nicio haină de iarnă: nu tu bocanci, nu tu polar, nu tu haine termoizolante, nu tu geci impermeabile sau windblocking.

Le-am luat pe toate și m-am pregătit de călătorie.

Evident, nu mi-am uitat acasă nici costumul de baie, pentru că am ajuns în prima zi să vizitez câteva resorturi dotate cu wellness-uri & spa-uri, unde am dat de:

  1. saune cu abur, fără abur, cu sare, cu infraroșu,
  2. săli de kineto,
  3. masaj balinez (daa, balinezii au ajuns și în Harghitaaa),
  4. piscine (cu o apă puuuțin mai rece pentru gusturile mele – sunt adepta dușurilor fierbinți, diiiiin păcate :)))

 și toate astea la jumătate de oră de Miercurea Ciuc sau chiar la hotelul central din Miercurea Ciuc, Fenyo. 

Cabana Castor – care se deschide din toamnă
Pava Kert & Fenyo
Lobogo Resort
Masaj balinez la Fenyo
Lobogo Restort

Că vorbesc de Septimia Resort din Odorheiu Secuiesc, un complex unde ai o groază de facilități sport sau wellness, de Lobogo din Băile Homorod unde ai pârtie de ski lângă resort și centru de închiriere echipament sau de Pava Kert, tot din Odorhei, unde Dodo, ownerul de acolo este super pasionat între ale fine dining-ului, iar bucătarul lui care s-a întors din Londra o să te surprindă, fie că ești vegetarian, fie că ești iubitor de cărnuri.

Sunt locuri care m-au impresionat ca turist, pentru că oamenii își dau toată silința ca experiența ta să fie una faină. Sunt locuri family friendly, dar poți să vii și în gașcă sau în cuplu.

Apres Ski
Piscină la Lobogo Resort

Cea mai tare parte a fost cea a experiențelor de pe pârtie și din munți. #Alandala, așa cum îmi plac mie 🙂

Într-o primă fază am ajuns la Transylvania Adventure Park.

Ne-au luat în primire cu snowmobile cei de acolo. Am zis că nu mă bag la condus, nici carnet nu am, sunt vai de capul meu dacă mă mai apucă și patima adrenalinei și ajung direct într-un brad, înecată în tone de zăpadă. :)) Am prins 3 metri de zăpadă proaspătă și încă unul pe dedesubt, mai înghețat.

Numai că am avut ajutor și un mic instructaj  (deloc complicat) și am preluat frâiele snowmobilului la -10 grade, în Mădăraș, într-un peisaj absolut de poveste.

O să las pozele să vorbească de la sine, însă vreau să vă mai spun că nimic nu se compară cu senzația aia de libertate deplină din mijlocul naturii, când îți bate inima de bucurie și încântare: faci ceva nou și îți place la nebunie.

Dacă vă gândiți să ajungeți acolo și să închiriați, link-urile astea or să vă fie de folos: https://www.tapark.eu/  https://www.facebook.com/transylvaniaadventurepark/

Foto: Marius Tudose
Foto: Marius Tudose
Cu snowmobilul prin Munții Harghitei
Peisaj spectaculos în Munții Harghitei
De aici am pornit cu snowmobilele

După snowmobile am ajuns pe pârtia Sugo din Harghita Mădăraș.

Ei, ce-nseamnă să ai un om care să fie lângă tine și să îți arate cum să mergi pe snowboard… Înseamnă că ai toate șansele să dărâmi mitul pe care ți l-ai format în cap: ”eu nu sunt de sporturi de iarnă. Ei, iaca, sunt!:)) Culmea, SUNT și POT!

Când vrei la dreapta, întinde mâna și întoarce ușor corpul și privirea spre dreapta. Când mergi pe stânga, fă la fel, când vrei să frânezi, stai pe călcâie și perpendicular pe pârtie. Și uite așa, din a treia coborâre, cu ajutor și răbdare, am reușit să vin în jos pe pârtie singurică, doar eu și placa.

Altă noutate din ziua aia, un nou motiv de bucurie că pot să fac lucruri de care eu nu credeam că sunt capabilă. Sau că nu-mi plac.

Alandala pe snowboaaaaaard :p
FOTO: Marius Tudose

Evident, foamea a fost mare după atâta efort, așa că am poposit la cabana Mădăraș de lângă pârtie, unde am mâncat niște platouri extraordinar de bune. M-am recompensat pentru reușită și pentru faptul că din a cincea oară am reușit să urc cu teleski-ul pe placă.

O să vă zic din start: e foarte greu pentru un începător și arătam ca din desene animate. M-am agățat de teleski, m-a târât, m-am dezechilibrat, am căzut (nimic periculos), doar amuzant pentru oamenii care stăteau în spatele meu la coadă și mă vedeau cu câtă ambiție încerc să urc pârtia, punându-mi frânghia aia cu treaba aia de metal între picioare. Numai un pic să schimbi poziția corpului în timp ce urci, și ești pa. Am fost  ”pa” de 4 ori.

Timi, monitoarea mea, pe această cale îți mulțumesc că ai avut răbdare și încredere în mine. Contează enorm. Pe Timi o găsiți acolo cu prietenul ei, învățând pici de 2 ani și oameni în toată firea să se dea cu ski-urile sau cu placa.

M-am mai plimbat cu sherpa la Harghita Băi, cu cei de la Balu Alpina Sherpa. Acolo, dacă mergeți vara, o să găsiți unul dintre cele mai mari și mai vechi parcuri de aventură din țară.

Apoi ne-am distrat maxim la snowtubing,  adică ne-am dat cu gogoașa de zăpadă, la câteva minute distanță de unde am luat și sherpa.

Alandala cu sherpa în Harghita Băi
Vedere din plimbarea cu sherpa

Toată distracția a fost încununată de întoarcerea în copilărie: am coborât cu sania de-a lungul Lacului Sfânta Ana și am fost trași la urcare de mașini.

Senzație. Evident că jos am băut vin fiert și am mâncat kurtos, celebrul cozonac secuiesc, de toate felurile: cu cocos, cu ciocolată, cu nucă, o nebunie de gusturi. A fost atât de delicios încât una dintre fete a mai cumpărat unul. A zis că pentru poză și l-a terminat de mâncat în 5 minute. :)) Iar Lacul Sfânta Ana are ceva aparte iarna. Înghețat și cu totul albit, îți inspiră liniște și parcă te îndeamnă să te întorci la tine, la a fi. Doar să fii. Să îți respiri secundele.

Am prins o zi cu soare, așa că mi-am dat geaca jos și am lenevit timp de câteva minute pe una dintre băncuțele de pe margine.

Cu sania și cu Geanina, pe lângă Lacul Sfânta Ana
Deja ajunse la lac

Județul Harghita e minunat. Probabil turismul va crește mult în viitorul apropiat, o dată ce lumea începe să îl descopere.

Așa că dacă vreți să mai schimbați peisajul din Valea Prahovei cu o oră jumătate în plus la drumul clasic București – Valea Prohovei cu niște super activități în Harghita, fun atât pentru voi, cât poate și pentru copiii voștri, s-o faceți, cât mai e sezon de iarnă acolo (până la jumatea lui martie). Că din primăvară sunt altele noi, despre care probabil o să mă întorc să vi le povestesc, după ce le și încerc.

Pân-atunci, de folos v-ar fi aplicația VisitHarghita sau site-ul www.visitharghita.com.

Unde mănânci, unde poți să dormi, ce să bei, ce să vizitezi, la toate întrebările astea o să găsiți acolo un răspuns pe măsură, pentru că băieții asta fac: duc turismul la un alt nivel pentru România.

Aici se încheie călătoria mea #alandala de printre zăpezi, ne auzim în martie cu o nouă destinație!:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *