CĂLĂTOREALĂ

Palma de Mallorca, la trei ore jumate de România. Insula din Baleare unde bei vin la prânz și-un espresso seara

Ne-am plimbat #alandala în ianuarie în afara continentului, ne-am plimbat #alandala în țară în februarie, e timpul să mergem împreună într-o destinație în Europa, unde, la ora asta, temperatura poate ajunge chiar și la 20 de grade.

E la 3 ore și un pic distanță de România, cu un zbor cu avionul. Musai să îți pui și un costum de baie în bagaj.

Alandala în Palma de Mallorca
Desen în Palma:)
Cea mai intimă plajă – Cala Nova

Eu am ajuns acolo la începutul lui octombrie, anul trecut, când încă am mai prins un pic de vară. Pentru voi, am dat o căutare rapidă pe aplicațiile companiilor aeriene: peste câteva luni, mai exact în iunie, un bilet dus-întors ajunge la 120 euro cu bagaj de mână. Hai 150 de euro, dacă mai pui un troller de 10 kilograme, în cazul în care ești obișnuit să iei mai multe lucruri cu tine.

Rezonabil preț pentru așa o destinație.

Vedere la mare
Imagini din capitala Palma
Plaja de Illetes
Platja de Illetes

Da, despre Palma de Mallorca vorbesc. Cea mai mare insulă din Baleare cu 400.000 de locuitori, veniți din toată Europa. O să auzi vorbind germană, franceză, italiană. Sunt oameni care și-au petrecut toată viața muncind în țara natală și s-au refugiat în case de sute de mii de euro la buza mării. Și-I înțeleg de ce: frig propriu-zis e doar în luna ianuarie, când temperaturile ajung la o minimă… de 10 grade. Ai citit bine. 10 grade. Nu cu minus.

În rest, n-au nicio treabă șuba, căciula sau mânușile cu un loc de genul ăsta, unde climatul e prietenos, plajele sunt ademenitoare, cartierele animate și, ca să fie peisajul complet, ai restaurante și baruri cu specific mexican, indian, mediteraneean sau italian.

Brunching
Multe feluri de mâncare

Și-acum mi-aduc aminte de burrito-ul ăla servit la 7 MACHOS, acel local mexicano-texan deschis doar după 7 seara, unde doi tineri, unul bucătar, unul ospătar, serveau într-un băruleț nu mai încăpător de 15 oameni. Oameni veniți cu prietenii sau în cuplu, ca să își petreacă o seară relaxantă. Și cum altfel, decât cu muzică latino în fundal șiiiii… savurând un cocktail iute cu tequila, lămâie și sare.

7 MACHOS
Plaja Cala Nova
Catedrala gotică Santa Maria din Palma
Vedere din fața mării
În centrul capitalei
Pe străzile din Mallorca

O să vezi pe stradă, la terase, grupușoare de persone, domni și doamne cu vârstă respectabilă, care servesc un pahar de vin la o vorbă cu amicii la prânz sau seara își beau espresso-ul, foaaarte relaxați, într-o companie plăcută lor.

O să vezi și tineri, ce-i drept, poate mai puțini în restul insulei, biciclind sau dându-se pe segways.

Highlight-ul a venit din partea unui tip care făcea schi într-o dimineață, pe șoseaua de lângă mare, în urcare, pe roți. Știu, când povestesc asta prietenilor, deodată se ridică multe sprâncene și văd niște priviri câș. Cam așa am reacționat când l-am văzut trecând pe lângă mine și apoi mi-am zis în minte cu admirație:

”Uite cât de tare e tipul ăsta!”

Ulterior am aflat că ceea ce făcea se numește roller skiing. Gândește-te că în loc de role, ai ski-uri în picioare, cu roată față-spate și te ajuți la urcare de niște bețe, pe care le ții în mână. Să mai spui că nu e cool treaba. :))

Străzile din Palma
De prin casele locuitorilor
Plajă la apus, în sudul insulei
Pe înserate, în sudul insulei
Case de pe lângă plajă, unele chiar părăsite
Imagini din capitală

Viața chiar curge ușor diferit pe insulă. Sigur, dacă mergi într-o zi a săptămânii în capitală, în Palma, o să vezi trafic și oameni care merg la muncă, ca în orice altă capitală a lumii. Dar o să vezi și foarte multă relaxare seara, pe esplanada catedralei Santa Maria, o catedrală gotică impresionantă, a cărei construcție a început în secolul al 13-lea.

Și da, e posibil să dai și de români.

Am o colegă care m-a văzut pe internet unde plecasem și m-a sunat să îmi spună:

”- Sora mea e mutată acolo de 15 ani, lucrează în Palma. O mai vizitez din când în când, e superbă insula! Ce mă bucur că ai ajuns acolo!”

Am căutat câteva zile bune cazări și eram nedumerită: să îmi iau ceva în capitală sau pe lângă capitală? Și am ales pe lângă capitală, la 20 de minute de mers cu autobuzul de acolo și uite așa m-am cazat într-un port.

Dacă mergi cu autobuzul, musai să ai cash la tine, altfel nu ai cum să plătești biletul.

Revenind, da, m-am cazat într-un port. Mi-au luat ochii iahturile din port parcate de acolo.

Pe terasa hotelului din port
La piscina hotelului din port
La caiac:D
Piscina hotelului din port
Portul cu pricina, iar în spate, cu alb, este hotelul, de-a lungul lui
Plaja de lângă hotel:)

E un hotel construit în port, de unde ai o priveliște absolut minunată spre plajă și zona de acolo și.. practic stai pe apă, în mare. Se numește Calanova Sport Residence și o găsiți aici: Calanova. Costă pe zi cam cât dai în vârf de sezon la Predeal, într-o locație mai highclass, să zicem.

Acum, în perioada asta, o cameră poate ajunge la 350 lei pe noapte pentru două persoane, iar prețul poate urca până la 500-600 lei spre vară. Partea faină e că în preț ai incluse caiacul și paddle boardingul.

Vă mai zic că într-o dimineață, cum m-am trezit eu pe la 8, am văzut de la geam 6 fete pe apă, fiecare pe paddle board-ul ei, făcând yoga cu instructoarea. Da, imaginează-ți cum e să fii întins pe paddleboard și să faci abdomene. Și valuri în același timp. :))  Mi s-a părut senzațional, mai ales că știu ce înseamnă să faci sport pe pământ, d` apăi echilibristică pe apă.

Fetele făcând abdomene pe paddleboard

E o experiență hotelul ăsta. Nu sunt omul care să arunce banii pe cazări fancy, pentru mine contează mai degrabă să fie curate și decente, dar o treabă de genul ăsta rămâne cu mine și sunt conștientă că o să am amintiri plăcute de povestit și peste ani.

În zonă mai erau câteva localuri faine vegan style, dar găseai cu ușurință și clasicele quesadillas, paellas și sangria, ca să trăiești experiența spaniolă adevărată.

Sunt multe plaje pe care ți le poți pune pe listă, să le vezi, să te bucuri de ele. Mallorca are în total 262 de plaje cu o lungime totală de 50 km.

Lângă hotel am avut cea mai mică plajă pe care am văzut-o vreodată:)).

Cred că încăpeau 15 persoane dacă își puneau prosoapele alăturate. Dar a fost atât de intimă și de plăcută. În fiecare dimineață veneau rațele să se scalde în valuri. Am prins și un grup de vreo 30 de peruani îmbrăcați în porturile lor, care cred că filmau un videoclip. Insula asta avea multă culoare în ea, și când zic ”culoare”, mă refer la atmosfera de acolo, deși am vizitat-o când pandemia încă venea într-un alt val.

Camera în care stăteam se vede în poza asta, iar aici erau rățuștele pe valuri:)
Dintr-un alt unghi
De pe plajă, după ploaie
De pe terasa hotelului, priveliște, noaptea
Și priveliște din celălalt unghi

N-o să uit călătoria cu autocarul, când am traversat insula de la sud la nord –vest. Am trecut munții și am ajuns în Port de Soller. O minune de loc care mi-a adus aminte de zona Italiei, Cinque Terre.

Are 12.000 de locuitori și există un tramvai care face legătura între Soller, orașul în care se află portul și portul propriu-zis.  E un tramvai cu istorie, pentru că la 4 octombrie 1913, Mallorca inaugura prima linie electrică de tramvai. Iar acesta e păstrat de atunci.

Prin ce epatează Port de Soller?  Prin eleganța lui. Este un port înconjurat de munți, iar peisajul creat de golf, apă și munte pare desprins din filme. Sunt o mulțime de restaurante și magazine, așa că dacă vrei să te simți ca un actor din filmele clasice, cu o cafeluță și o porție de paste, merită să dai o fugă până acolo.

Tramvaiul din Port de Soller
Port de Soller
Alandala în Port de Soller

O să vă vând un pont: dacă găsiți bilete le prețuri bune și nu numai, chiar aveți câteva sute de euro puse la ciorap pentru o vacanță de 3-4 zile și încă nu v-ați ales destinația, nu ezitați.

În octombrie a fost ziua mea de naștere, iar cadoul meu de 30 de ani pe care mi l-am făcut singurică a fost vacanța asta #alandala în Palma de Mallorca. Exact așa cum mi-am dorit-o. N-am regretat-o. Ba chiar am venit mai câștigată sufletește. N-o s-o regretați nici voi.

Ne auzim în viitoarea destinație #alandala, din aprilie!:)

Prin capitală
Prin capitală
Processed with VSCO with kp2 preset

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *