Uimitoarea Republica Dominicană. Caraibele din Punta Cana
M-a întrebat zilele trecute un prieten: ”a fost fain în Dominicană?”
Iar eu am răspuns fără să stau o secundă pe gânduri:
a fost senzație dude, doar e Caraibeee!
Da, Republica Dominicană e la doar 300 km distanță de Puerto Rico și se află la intersecția Oceanului Atlantic cu Marea Caraibilor. Țara asta de 10 milioane de locuitori își împarte insula la vest cu Haiti.
Insula e denumită Hispaniola și și-a primit numele de la descoperitorul ei, Cristofor Columb, în 1492. Atunci a fost declarată ca fiind cel mai frumos pământ din Lumea Nouă. Ca suprafață, e de 3 ori mai mică decât România, dar are în total 22 de milioane de locuitori.
Și în 2021, eu, #Alandala, o declar un mic colț de rai.
Cel puțin din ce am reușit să vizitez. Și nu, n-am stat numai în resort, deși, dacă search-uiești pe internet, ți se recomandă să nu prea ieși din cauza micilor furturi. E ca și cum ai face o plimbare prin Pantelimon. Ca safety, parcă și-n autobuz îți ții geanta aproape, nu?
Așa că treci peste acest mic impediment and go see the world!
Dominicana e faimoasă pentru plajele cu nisip alb fin, apele turcoaz, vegetația abundentă, resorturile luxoase, lagunele de-un albastru lacrimă, scufundări și inclusiv cascade, peșteri, munți, dar și pentru istoria ei.
Are cam tot ce vrei. Bani și timp să ai, să descoperi suficient.
Cel mai înalt vârf de munte are peste al nostru ca altitudine: atinge 3.089 m și se numește Pico Duarte. Trebuie să fie senzațional să mergi pe munte, pe insulă, dat fiind și clima tropicală.
Pentru istorie te duci în capitala Santo Domingo, dar și pentru viața de noapte (firstly, hai să scăpăm de pandemie!).
Eu o să mă concentrez pe zona pe care am vizitat-o: Punta Cana.
VIZĂ: N-ai nevoie.
VACCIN: Nu se cere
TEST COVID: Nu se cere
BANI: Ia-ți dolari americani la tine, cash. Nu ai nevoie de pesos dominicani. Ca să scoți de la ATM, e posibil să te taxeze și cu 3 dolari.
SPRAY ÎMPOTRIVA ȚÂNȚARILOR: Must have. Mai ales când plouă, se adună în găști și te ciuruiesc. E și multă vegetație și din cauza asta.
TAXI: Recomand din tot sufletul UBER. Pentru 20 km am plătit 10$. Și am mers de vreo 4 ori. E super ok prețul. Taxi-urile normale sunt mai scumpe. Iar situația la ei e ca acum 2 ani la noi, când taximetriștii au prins ciudă pe șoferii de UBER. Șoferii de car sharing în schimb, sunt suuuper ok.
Ne-am și împrietenit cu Rafael care ne-a dat niște ponturi:
- cel mai bun rom de la ei e Brugal sau Matusalem
- cei mai ok pe excursii sunt cei de la Escuba Caribe
- dacă vă oprește poliția cât sunteți în Uber sau oricine altcineva, e bine să zici că ești prieten cu șoferul. Așa îl scapi și pe el de încurcături. Au fost cazuri când șoferii de taxi au tăbărât pe cei de Uber și fac destul de urât că li se ia pâinea de sub nas. Sounds familiar.
Și pe scurt, ca să vă imaginați cât de săraci sunt dominicanii, Rafael a lucrat în turism până anul trecut, până când și-a luat două joburi ca să supraviețuiască:
- ziua e șofer de Uber, noaptea lucrează la hotel, stă cu părinții, cu soția și cu cei doi copii și strânge bani pentru casa lui, ca să se mute în curând, pentru că, ”nu-i așa, e bine să stai cu ai tăi, dar mai ai nevoie și de un pic de intimitate.” Super băiat.
E bine să știi dinainte că e țara târguielilor și a tips-urilor, asta ca să n-ai surprize pe-acolo. 😀
- Ne-am negociat camera de la hotel (deși era plătită înainte, cu all inclusive) pentru un upgrade: nouă ne-a luat 100 dolari, de la alții au reușit să scoată 400 dolari pe același lucru;
- mi-am negociat la sânge suvenirurile :)) – o cămașă, o poșetă și niște chichițe pe care probabil aș fi dat dublu. Deși urăsc din tot sufletul să mă târguiesc, am reușit în ultima zi să-i fac pe patronul și vânzătorul să se certe din cauza mea, că n-au scos suficient de la mine. :))) Cică dacă îi lași supărați pe vânzători, înseamnă că ai negociat bine. 😀
- aproape că ne-am fi negociat și excursiile extra dacă nu le-aș fi cumpărat dinainte de pe tripadvisor. 🙂 În resort erau DUBLE la preț.
În ceea ce privește tips-urile, ia-ți bancnote de un dolar la tine. Ceva mai multe. :))
Dominicanii vin după un an în care nu a existat turism din martie până în decembrie 2020 și tind să cred că turismul acolo era făcut de bogătași. Altfel nu-mi explic feeling-ul de la început:
m-am simțit ca o vacă de muls bani. :))
Uneori îți făceau favoruri doar ca să mai primească ceva de la tine. Asta a fost experiența mea în primele zile, după care parcă s-au mai liniștit și ei. S-au prins că nu suntem milionari. :))
Dar dincolo de asta, sunt un popor relaxat, nu par să se streseze inutil, iar când le vedeam pe chelnerițele cu cât zen își mișcau la propriu, unduitor, fundurile alea bombate… chelneri included, am zis:
doamne, eu de ce mă stresez în viața asta? Uită-te la ăștia cum sunt: par că plutesc pe un norișor.
E vorba aia: ei sunt relaxați pentru că nu au nimic de pierdut, noi ne stresăm pentru că nu avem destul. O lecție destul de bună pe care am învățat-o aici.
Și acum să trecem la lucruri de văzut/făcut în Republica Dominicană, Punta Cana:
- Insula Saona – insula pe care s-au filmat Pirații din Caraibe – nu e de ratat dacă ajungi acolo, e raiul pe pământ – 59$/pers – vezi aici mai multe
- Indigenous Ecological Eyes Park – lagune limpezi și albastre în care poți să faci baie, intri într-o pădure tropicală cu cameleoni, broaște țestoase, o nebunie- 50$/pers
- Punta Cana Village – un loc al bogătașilor – poți admira caselor lor și mânca la unul dintre restaurantele de acolo. Opțional, poți să mergi la sala pe care o au în aer liber – e o super experiență pentru pasionații de sport
- Plimbări pe plajă – e gratis, și da, te poți plimba. Pe net iar spun că nu e recomandat. O să îți zic prin ce zone am alergat și îți arăt prin poze cum e
- Manati Park – e una dintre atracțiile turistice principale – e grădină zoologică și parc cu crocodili, păsări tropicale și delfini. Trebuie să spun că majoritatea celor care merg în Punta Cana au poză cu delfinii sau cu papagalii de acolo. Eu nu am fost pentru că nu cred în grădini zoologice și animale ținute în captivitate doar ca să fie vizitate de om. Am văzut delfini jucându-se în habitatul lor natural, în Marea Neagră și mi s-ar rupe inima să îi văd prestând jonglerii într-o piscinuță, doar pentru amuzamentul nostru. Dar aici e vorba de opțiunea fiecăruia și de valorile sale. 🙂
- Scape Park – tiroliană, hiking, expediții în peșteri, înot în Hoyo Azul, care e mai popular, dar se aseamănă cu Indigenous Ecological Eye Park. Din păcate, ne-am propus, dar nu am reușit să ajungem. Oricum, trebuie să fie o super experiență – 129$/pers
- Snorkeling, scufundări – nici pe astea nu am ajuns să le facem. Cre`că aș fi avut nevoie de 2 săptămâni pentru toate, dar chiar dacă nu le-am făcut, tot recomand, că ieși pe plus la experiențe – 89$/pers
So, le-am făcut pe primele 4, pe ultimele 3 te las pe tine să le descoperi dacă ajungi pe-acolo.
Pe primele 4 puncte o să le găsești în articolele viitoare, pentru că o să-ți povestesc cum e cu fiecare-n parte mai pe-ndelete.
9 Comments
Pingback:
Roxana
Bună!
Super articol!
Ce plajă recomanzi? Musai să existe valuri (cât mai mari) 🤦♀️!
Mulțumesc! 🙂
Gavrila Alandala
Salutare, Rox! Mă bucur mult că ți-a plăcut:)
O să scriu un articol cât de curând numai despre plajele pe care le-am vizitat, ca să îți faci o idee:)
Te pup, rămâi #alandala!
Andra
Hello. Ai putea sa ne spui la ce resort ai fost si daca ai mers printr-o agentie de turism? Multumesc!
Gavrila Alandala
Hello. Sigur. Am fost cu cei de la Karpaten la Impressive Resort. 🙂
Danutza
Hello! Foarte util articolul! La
Indigenous Ecological Eye Park poti sa mergi si cu masina inchiriata sau trebuie sa-ti iei excursie organizata?
Gavrila Alandala
Salutare, Danuta. Ma bucur ca ti-e de folos. Eu iti recomand un Uber. Nu costa enorm de mult si am nimerit soferi de treaba. Nu prea se fac excursii acolo, din cate stiu. Si daca tot ajungi la Indigenous, prin zona e si Punta Cana propriu-zisa. Adica oraselul bogatilor. De plimbat. 🙂
Ionuț
Buna, super articol. Noi mergem in iunie la vosta sol ce părere ai? Din poze video, pare ok. Cum a fost zborul, tot cu airfrance?
Ionuț
Cum e cel mai ok legat de internet, sa luam o cartela din aeroport?